به گزارش روز جمعه ایرنا از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، «محمود خدادوست» اظهار داشت: با توجه به تاکید حکمای طب ایرانی مبنی بر خوردن غذا تنها در هنگام وجود اشتهای صادق، به افرادی که احساس بی اشتهایی در وعده سحر دارند، توصیه میشود افطاری را به صورت سبک و در حد نان و پنیر و سبزی یا گردو در نظر گرفته و علاوه بر پرهیز از مصرف غذاهای سنگینی مانند حلیم، شله زرد، کله پاچه و آش که در توان هضم معده در فصول گرم سال نیست، وعده شام را نیز حذف کرده یا در حد بسیار کم و سبک میل کنند.
وی ادامه داد: پرهیز از مصرف غذاهای تند، سرخ کرده و چرب در وعده سحر و کاهش فعالیت فیزیکی و ورزش به خصوص در ساعات گرم روز، به کاهش تشنگی در طول روزه داری کمک میکند.
سرپرست دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه خواب شبانه در ماه مبارک رمضان ضروری است، اضافه کرد: از آنجا که همواره توصیه شده که بین زمان غذا خوردن تا خوابیدن، حداقل 2 ساعت فاصله باشد و این فاصله بسته به نوع غذای مصرفی و نوع هضم در هر فرد متغیر است، باید برنامه غذایی در وعده افطار یا شام را بر مبنای آن تنظیم کرد.
خدادوست ادامه داد: آب ولرم و خرما یا آب ولرم و یک قاشق عسل بهترین گزینه برای بازکردن روزه است. همچنین توصیه میشود در وعده افطار، آب و مایعات سرد به عنوان اولین انتخاب در وعده افطار استفاده نشود.
به گفته وی هنگام گرسنگی و ایجاد اشتهای واقعی، حرارت معده بالا رفته و آماده هضم غذا میشود که با توجه به ساعات طولانی روز و گرسنگی طولانی مدت در ماه رمضان، معده در هنگام افطار در اوج حرارت خود قرار دارد و باید مادهای را مصرف کرد که هم مقداری حرارت معده را کاهش داده و به تعادل برساند و هم با کاهش ناگهانی آن، سبب اختلال در هضم غذای بعدی و بروز نفخ نشود.
مشاور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: مصرف سبزی در وعده افطار برای کمک به اجابت مزاج و جلوگیری از بروز یبوست به عنوان یکی از مشکلات شایع روزه داری، ضروری است و باید توجه داشت که مصرف سبزی خام در سحری، میزان عطش را در طول روز افزایش میدهد و به همین دلیل بهتر است در این وعده غذایی از سبزیجات پخته استفاده شود.
خدادوست با اشاره به اینکه نوشیدن ترکیب عرق کاسنی و شاه تره در وعده افطار و سحر برای جلوگیری از بروز تشنگی در طول روزه داری موثر است، گفت: همچنین میتوان یک قاشق چای خوری تخم خرفه را در یک نعلبکی ریخته و دو قاشق غذاخوری دوغ به آن اضافه کرد تا به خود جذب کند و سپس تخم خرفهها را نیز به عرق کاسنی و شاه تره که ترکیبی معتدل و مقوی معده است، افزود تا اثر ضد عطش آن را افزایش دهد.
وی افزود: مصرف فالوده خیار و سکنجبین یا هندوانه و سکنجبین که از مخلوط رنده شده هر یک از این میوه ها با سکنجبین به دست میآید، توصیه مناسب دیگری برای رفع تشنگی در ماه رمضان است.
سرپرست دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یادآورشد: حکمای طب ایرانی از خوابیدن در طول روز به غیر از روزهای طولانی فصل تابستان که خواب قبل از ناهار با اصطلاح «خواب قیلوله» توصیه شده است، منع کرده اند.
خدادوست تصریح کرد: در خصوص خوابیدن در روزهای ماه رمضان، به دلیل روزه داری و نخوردن غذا در این ماه، خوابیدن در طول روز برای تقویت قوای بدنی و بازگرداندن رطوبت به بدن، به ویژه در افرادی که زیاد تشنه میشوند، توصیه میشود، اما باید توجه داشت که زمان آن هنگام غروب آفتاب و هنگام افطار نباشد.