N36431956577856

دبیرکل سازمان ملل متحد در پیامی به مناسبت فرارسیدن ۱۸ سپتامبر(۲۸ شهریور) نخستین گرامیداشت روز بین‌المللی دستمزد برابر گفت: دستمزد برابر نه تنها برای زنان، بلکه برای ساختن جهانی با کرامت و عدالت برای همه ضروری است. 

به گزارش روز جمعه ایرنا از مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد در تهران، آنتونیو گوترش در این پیام تصریح کرد: در سرتاسر جهان، با وجود دهه ها عمل گرایی و دهها قانون در مورد تساوی دستمزد ها، هنوز خانم ها کمتر از ۸۰ سنت برای هر دلار نسبت به مردان درآمد کسب می کنند. این رقم برای زنان دارای کودک، زنان رنگین پوست، زنان پناهنده و مهاجر و زنان دارای معلولیت حتی کمتراست. 

وی افزود: اگر این موضوع را ۴۰ سال پیش به اینجانب گفته بودید، بسیار متعجب می شدم. اما بر اساس مجمع جهانی اقتصاد، ۲۵۷ سال طول می کشد تا بتوان این شکاف را بست.

«نشانه های نخستین از این قرار است که تاثیرات اقتصادی همه گیری کووید۱۹ این شکاف جنسیتی در دستمزد را بیشتر خواهد کرد، قسمتی از آن به این دلیل است که بسیاری از خانم ها در صنایع خدماتی، مهمان یاری و بخش غیررسمی فعالیت می کنند که بیشترین آسیب را خورده اند.»

گوترش گفت: موقعیت نابرابر زنان در کار، نابرابری را در دیگر قسمت های زندگیشان تقویت می کند. احتمال داشتن مزایایی همچون بیمه سلامت و مرخصی با حقوق برای خانم ها کمتر است. حتی زمانیکه زنان مشمول بازنشستگی می شوند، دستمزد کمتر به معنی پرداختی کمتر دردوران سالخورگی برای آنان است.

دبیرکل سازمان ملل متحد تصریح کرد:‌ قوانین پرداخت برابر نتوانستند این موضوع را اصلاح کنند. برای پیدا کردن راه حل باید عمیق تر وسخت ترتلاش کنیم. بالابردن اهمیت شکاف جنسیتی در دستمزد قدمی مهم است. بنابراین، اینجانب از این نخستین روز بین المللی دستمزد برابر استقبال می کنم و به کسانی تبریک می گویم که آن را محقق کردند.

گوترش افزود:‌ باید ببینیم چرا خانم ها به مشاغل کم درآمدتر منتسب می شوند، چرا حرفه هایی حقوق کمتری پرداخت می  کنند که خانم ها در آن بیشتر فعالیت را دارند - شامل مشاغل بخش مراقبت؛ به چه علت بسیاری از خانم ها به صورت پاره وقت کار می کنند، چرا وقتی خانم ها مادر می شوند دستمزدشان کمتر می شود در حالی که مردانی که بچه دارمی شوند اغلب از افزایش حقوق خود لذت می برند؛ چرا خانم ها در حرفه های پردرآمدتر به مانع برخورد می کنند.

وی گفت: برخی از راه حل ها شامل پایان دادن به کلیشه های مضر جنسیتی، از بین بردن موانع نهادی و تقسیم وظایف خانواده به صورت مساوی است. نیازمندیم تا کارهای مراقبتی بدون دستمزد که بگونه ای نامتناسب به وسیله زنان انجام می شود را به رسمیت شناخته، مجددا تقسیم کرده و برای آن ها  ارزش قائل شویم.

به گفته گوترش، همه گیری کووید۱۹ از بسیاری از انواع نابرابری ها بهره کشی و آنها را نمایان کرده که نابرابری جنسیتی یکی از آن ها است. در حالیکه برای بهبودی سرمایه گذاری می کنیم، باید از فرصت استفاده کرده و به تبعیض علیه زنان پایان دهیم.