مدیرکل انتقال خون استان تهران از کاهش ۳۰ درصدی اهدای خون در استان تهران خبر داد و گفت: اگر مراجعه افزایش نیابد، می تواند در هفته های آینده ما را با مخاطراتی جهت تامین خون مورد نیاز بیماران مواجه کند.
دکتر محمدرضا مهدی زاده در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به نزدیکی ایام محرم و صفر، گفت: سالهاست بحث نذر خون را در ایام محرم و صفر در انتقال خون داریم. با توجه به اینکه امسال به دلیل شیوع کرونا، برگزاری مراسمها مانند سال های قبل نیست و با توجه با اینکه توصیه شده که مردم تجمع زیادی نداشته باشند و پروتکل های خاصی برای برگزاری مراسم محرم وجود دارد، به مردم اعلام می کنم که ما مانند هر سال بحث نذر خون را داریم و از ابتدای ماه محرم تا پایان صفر مردم اگر نذر اهدای خون دارند، می توانند به مراکز ما مراجعه کنند.
وی افزود: اداره کل انتقال خون استان تهران ۱۲ مرکز ثابت خونگیری در سطح استان تهران دارد که پنج مرکز به عنوان مراکز جامع اهدای خون شناخته می شوند. مردم می توانند آدرس و ساعت کار مراکز را از طریق سایت اداره کل انتقال خون استان تهران پیدا کرده و به آنها مراجعه کنند.
مهدی زاده ادامه داد: در عین حال در روزهای تاسوعا و عاشورا مجموعا چهار مرکز فعال برای خون گیری داریم که این مراکز را در سایت اداره کل اعلام می کنیم. در عین حال مردم می توانند تا پایان صفر به مراکز اهدای خون مراجعه کرده و با اهدای خونشان، ضمن ادای نذر خود، باعث نجات جان بیماران شوند. از مردم می خواهم که امسال هم مانند سال های قبل نذر خون را در برنامه های خود قرار دهند و با اهدای خون شان ما را یاری دهند.
مدیرکل انتقال خون استان تهران گفت: در روزهایی که شاهد اپیدمی کرونا هستیم و استان تهران همچنان در وضعیت قرمز به سر می برد، متاسفانه شاهد کاهش حدود ۳۰ درصدی در مراجعه و اهدای خون مردم بوده ایم که این موضوع در صورت تداوم می تواند ذخایر خون ما را با مشکل مواجه کند. البته فعلا مشکل خاصی نداریم و ذخایر خونی مان برای تامین پنج روز خون مورد نیاز استان تهران مناسب است، اما اگر مراجعه افزایش نیابد، می تواند در هفته های آینده ما را با مخاطراتی جهت تامین خون مورد نیاز بیماران مواجه کند که از مردم می خواهم که در ایام محرم و صفر با اهدای خون، ما را برای تامین خون بیماران یاری دهند.
مهدی زاده گفت: در عین حال امسال نوبت دهی اینترنتی هم فعال است و مردم میتوانند به سایت اداره کل انتقال خون استان تهران مراجعه کرده و مرکز و ساعت مورد نظرشان را برای اهدای خون مشخص کنند. بر این اساس ما شرایطی را فراهم می کنیم که بدون هیچ اتلاف وقتی امکان اهدای خون برای افراد مهیا شود. هدف اصلی نوبت دهی اینترنتی این است که ضمن اینکه تجمعی اتفاق نیفتد، مردم بتوانند بدون اتلاف وقت خون اهدا کنند.
وی درباره وضعیت اهدای پلاسما بهبود یافتگان کرونایی، گفت: خواهش مان این است که افرادی که به کووید_۱۹ مبتلا شده و اکنون بهبود پیدا کرده اند و یک ماه از بهبودی شان گذشته است، به شکرانه سلامتی به اداره کل انتقال خون استان تهران واقع در خیابان وصال شیرازی و یا مرکز نوآوری واقع در اتوبان همت در سازمان انتقال خون، مراجعه کنند. این دو مرکز در تهران فعالند و بهبود یافتگان کرونا می توانند با اهدای پلاسما خودشان باعث نجات جان افرادی شوند که در حال حاضر به کرونا مبتلا هستند.
مهدی زاده تاکید کرد: از ابتدای اردیبهشت که طرح اهدای پلاسمای بهبود یافتگان آغاز شد تاکنون حدود ۶۰۰ واحد پلاسما اهدا شده که به نسبت افرادی که در استان تهران به کرونا مبتلا شده و بهبود یافته اند و لیست آنها از طریق دانشگاه های علوم پزشکی و وزارت بهداشت در اختیار ما قرار گرفته، درصد بسیار پایینی است.
وی گفت: ما این افراد را فراخوان می کنیم که برای اهدای پلاسما مراجعه کنند، اما هنوز میزان مراجعه به هر دلیلی بالا نبوده است و می طلبد که در ایام عزاداری سالار شهیدان و تاسوعا و عاشورا مبتلایان به کرونایی که بهبود یافته اند، به شکرانه سلامتی نذر پلاسما داشته باشند و جان افرادی را که مبتلا به کرونا هستند و در بیمارستان ها بستری شده اند، نجات دهند.
مهدی زاده گفت: بهبود یافتگان کرونایی که تمایل دارند برای اهدای پلاسما مراجعه کنند، سی تی اسکن یا تست PCR را که نشان دهنده ابتلایشان است، به همراه داشته باشند. در عین حال ما یک تست IGM و IGG هم از افراد می گیریم که نوعی تست سرولوژی است تا مطمئن شویم که فرد به کرونا مبتلا بوده و اکنون بهبود یافته و می توان از پلاسمایش استفاده کرد.