چند روز پیش مدیرعامل جمعیت امام علی(ع) در اظهارنظری قابل تامل از کاهش میانگین سن زنان سرپرست خانوار در کشور خبرداد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از آرمان ملی، زهرا رحیمی اعلام کرد که زنان سرپرست خانوار سن شان شامل ۱۸ تا ۶۰ سال می شود، اما در بعضی از استان هایی که کودک همسری شایع است، زنانی با سن ۱۴ تا ۱۵ سال هم سرپرستی خانواده را به دوش می کشند. از سوی دیگر معصومه آقاپور علیشاهی، نایب رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی به خانه ملت گفت: در حال حاضر سه میلیون زن سرپرست خانوار در کشور وجود دارد که این آمار نسبت به ۱۰ سال گذشته ۵۸ درصد افزایش داشته است. افزایش زنان سرپرست خانوار به دو عامل درونی و بیرونی بستگی دارد؛ علت بیرونی ضعف شرایط اقتصادی خانواده ها و از دلایل درونی می توانیم فقر فرهنگی را نام ببرم که هر دو عامل در مناطق محروم مثل شهرستان ها و روستاها بیشتر است.
۴۰ درصد از زنان تحت پوشش کمیته امداد
طبق آمار کمیته امداد امام خمینی (ره) بیش از یک میلیون نفر از این زنان (۴۰ درصد) تحت حمایت کمیته امداد قرار دارند و مابقی به خود اشتغالی روی آورده اند. همچنین ۸۱ صد این زنان به علت فوت همسر، ۱۳.۲۸ درصد به علت طلاق و بقیه نیز به دلایلی از قبیل از کارافتادگی و معلولیت سرپرست خانواده، مهاجرت یا مفقود شدن همسر تحت پوشش این نهاد در آمده اند. میانگین سنی ۱۴ درصد زنان سرپرست خانوار تحت حمایت کمیته امداد بین ۲۱ تا ۴۰ سال، ۱۲.۵ درصد بین ۴۱ تا ۵۰، ۱۷ درصد بین ۵۰ تا ۶۰ و ۳۶ درصد بیش از ۷۱ سال است.
نگرانی بابت افزایش زنان سرپرست خانوار
یک جامعه شناس اجتماعی در این رابطه که افزایش زنان سرپرست خانوار چه مشکلاتی را برای جامعه به همراه داشته باشد، گفت: طی ۱۰سال گذشته تعداد خانواده های دارای سرپرست زن نسبت به مردان ۸۵ درصد افزایش داشته که بیشترین دلیل آن البته طلاق بوده است. مهدی ایزدی با تاکید بر اینکه دختران مجرد به لحاظ اجتماعی گروه حائز اهمیتی هستند که قشری از آنان عهده دار سرپرستی خانواده هستند، توضیح داد: بر اساس آخرین سرشماری، حدود نیمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل می دهند که حدود یک چهارم این تعداد یعنی نزدیک به ۱۰ میلیون نفر، دختران جوانی هستند که مجرد بوده و تاکنون ازدواج نکرده اند و بخشی از دختران این گروه نیز افرادی هستند که در گروه زنان سرپرست خانوار قرار می گیرند.
این دسته با توجه به تغییرات اجتماعی رو به افزایش هستند و در آینده تعداد زنان سرپرست خانوار از این منظر افزایش پیدا خواهد کرد که این موضوع نگران کننده خواهد بود، در حالی که امروز بیش از سه میلیون زن سرپرست خانوار داریم. وی به مشکلات فردی، اجتماعی و عاطفی این زنان هم اشاره کرد و گفت: نگرش های نادرست اجتماع نسبت به سلامت رفتاری، سوءاستفاده از آنها توسط افراد فرصت طلب و نبود بینشی برای رسیدگی به این افراد، از دیگر آسیب های پیش روی این زنان است. با زنان سرپرست خانوار به دلیل ضعف اقتصادی مجبور به حاشیه نشینی و اسکان ناامن شده اند، بیش از ۲۷۳ هزار زن سرپرست خانوار در مناطق محروم کشور زندگی می کنند. این زنان بدون حق انتخاب در این شرایط بحرانی قرار گرفته اند و تحرک اجتماعی و اقتصادی آنها نسبت به مردان ضعیف تر است. این زنان به دلیل ناتوانی اقتصادی از سلامت روانی و اجتماعی خوبی برخوردار نیستند. به همین دلیل در چرخه فقر گرفتار شده اند.